Σίγουρα έχετε ακούσει τον όρο ‘streaming’, αλλά δεν είστε καθόλου σίγουροι τι πραγματικά σημαίνει. Στην απλούστερη εξήγηση θα λέγαμε ότι με το Streaming  μπορείτε να παρακολουθήσετε κάτι ζωντανό μέσω διαδίκτυου; Πώς λειτουργεί όμως;

Streaming σημαίνει να ακούτε μουσική ή να παρακολουθείτε Video σε πραγματικό χρόνο, χωρίς να κάνετε λήψη του αρχείου στον υπολογιστή σας, π.χ για να το παρακολουθήσετε αργότερα.

To video ή τα webcasts των ζωντανών εκδηλώσεων, κωδικοποιούνται με συγκεκριμένο τρόπο έτσι ώστε να υπάρχει μιά συγκεκριμένη και συνεχής ροή δεδομένων. Ο τρόπος κωδικοποίησης καθορίζει την ποιότητα της είκονας ή του ήχου που μεταδίδεται.

Οι κάτοχοι τηλεοπτικών δικαιωμάτων, όπως τηλεοπτικοί σταθμοί, προτιμούν τη ροή δεδομένων, επειδή είναι δύσκολο για τους περισσότερους χρήστες να αποθηκεύσουν το περιεχόμενο και μετά να το διανέμουν παράνομα στο internet.

Για να δούμε όμως πώς γίνεται ή όλη διαδικασία. Το streaming  είναι μια σχετικά πρόσφατη εξέλιξη. Τα ευρυζωνικά δίκτυα επέτρεψαν στην σύνδεση σας να τρέχει αρκετά γρήγορα ώστε να εμφανίζει τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Τα αρχεία video που κωδικοποιούνται για streaming είναι συχνά πολύ συμπιεσμένα για να χρησιμοποιήσουν όσο το δυνατόν μικρότερο εύρος ζώνης, αυτό καθορίζει και την ποιότητα της εικόνας που θα παρακολουθήσει ο τελικός θεατής. Με τα δίκτυα 5ης γενιάς που έρχονται θα έχουμε μεγαλύτερο έυρος μετάδοσης άρα και μεγαλύτερη ποιότητα εικόνας και ήχου.

Με την συφμόρηση δεδομένων στο διαδίκτυο η μετάδοση (Streaming)  μπορεί να διακοπεί. Για να ελαχιστοποιηθεί το πρόβλημα, ο υπολογιστής αποθηκεύει σε ένα ‘buffer’ δεδομένα που έχουν ήδη μεταφερθεί στην συσκευή μας. Εάν υπάρχει συμφόρηση, το buffer παραμένει για λίγο ενεργό, και δεν  διακόπτεται η ροή του video. Στην αντίθετη περίπτωση η ροή δεδομένων, streaming, θα σταματήσει και θα εμφανιστεί ένα μήνυμα – ‘buffering’.

To streaming είχε ραγδαία εξέλιξη τα τελευταία χρόνια.  H χρήση συσκεών που έχουν κάμερα όπως κινητά, tablet, τα ευρυζωνικά δίκτυα, όπως και δίκτυα παράδοσης περιεχομένου όπως το YouTube το Vimeo ακόμα και το Netflix, έκαναν το streaming διάσημο και απαραίτητο.

Το 2020 πάνω από το 90% του περιεχομένου στο internet θα είναι Video. Πηγή Cisco.

Κάποιες εταιρίες προσφέρουν υπηρεσίες streaming με διαφορετικά επίπεδα ποιότητας για διαφορετικές συνδέσεις στο διαδίκτυο. Το YouTube, για παράδειγμα, μπορεί να μεταδίδει βίντεο χαμηλής, μέσης και υψηλής ποιότητας τόσο στους χρήστες κινητών τηλεφώνων όσο και στους ευρυζωνικούς χρήστες.

Ο όρος streaming  λοιπόν αναφέρεται στη μέθοδο παράδοσης των δεδομένων της εικόνας και του ήχου και όχι στα ίδια τα δεδομένα. Για παράδειγμα  μπορείτε να κάνετε video streaming μιας εκδήλωσης  με το κινητό σας τηλέφωνο. Η μετάδοση του video θα γίνει κανονικά… δεν θα έχει όμως  τα ποιοτικά χαρακτηριστικά  για να πεί κανείς ότι είναι ισάξια μιάς τηλεοπτικής μετάδοσης με πολυκάμερο σύστημα, χρήση γραφικών, κλπ;  Η μετάδοση (Streaming)  θα είναι καλή  αλλά όχι και τα δεδομένα της παρουσίασης της εκδήλωσης. Αυτό θα έχει μικρότερη ή και καθόλου απόδοση σε επίπεδο marketing η μετάδοση της εκδήλωσης.

Εμείς στο Van4k  προσπαθούμε να μεταδώσουμε οποιαδήποτε εκδήλωση με:

  1. Σχεδίαση – οργάνωση παραγωγής και μετάδοσης σύμφωνα με τα τηλεοπτικά πρότυπα.
  2. Πολυκάμερο συστήμα (5 καμερών).
  3. Υπέρ υψηλή ποιότητα εικόνας Ultra High Definition 4k.
  4. Υψηλού επιπέδου γραφικά, παρουσιάσεις, κλπ.
  5. Συνδέσεις μέσω internet (Skype), επίγεια Links, δορυφορικά.
  6. Πολλαπλοί τρόποι διανομής του παραγόμενου περιεχομένου.
  7. Συνεργασία στην χρήση των χορηγιών και των διαφημίσεων.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να συζητήσουμε, έχουμε πολλά να κάνουμε μαζί…